PRAVNO OBVESTILO:

Na dogodku poteka snemanje in fotografiranje. Če se udeležite dogodka, boste lahko posneti in/ali fotografirani. Z vstopom na lokacijo dajete organizatorjem in Evropski komisiji dovoljenje, da vas lahko na dogodku fotografirajo, video snemajo, zvočno snemajo in uporabijo vaše posnetke po lastni presoji. Obiskovalci v zvezi z navedenim nimate možnosti uveljavljanja nobene odgovornosti proti organizatorjem in Evropski komisiji.

V kolikor se z zgoraj navedenim ne strinjate, vas vljudno prosimo, da s tem seznanite organizatorje na: ern@um.si. E-sporočilu obvezno priložite visokokakovostni sken fotografije osebnega dokumenta, da vas organizator lahko izloči iz vseh posnetkov in fotografij. Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov Univerze v Mariboru je doc. dr. Miha Dvojmoč (dpo@um.si).

Za vsebine in stališča, predstavljena na spletnih straneh, izražene v medijskih novicah, publikacijah, na socialnih omrežjih, (pred)dogodkih in vseh drugih komunikacijskih oblikah projekta Znanost za vse Evropske noči raziskovalcev 2021, so odgovorni izključno avtorji. Vsebine ne odražajo stališč Evropske izvajalske agencije za raziskave, ki prav tako ni odgovorna za morebitno uporabo predstavljenih vsebin in informacij.

Vse prireditve Evropske noči raziskovalcev 2021 v živo potekajo skladno z ukrepi. Za obisk dogodkov je pogoj PCT.

 

 

MARIBOR

Lokacija : Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, 10:00 - 12:40

Nove priložnosti mednarodnega raziskovalno-inovacijskega sodelovanja

izr. prof. dr. Draško Veselinovič, Predsednik uprave Slovenskega gospodarstva in raziskovalnega združenja v Bruslju. 

Program in več informacij o dogodku

Udeleženci bodo dogodek lahko spremljali v živo in virtualno na povezavi http://tto.um.si/ern, ki v času prijave pelje na prijavnico za dogodek.

Lokacija : Maribor EUROPARK (v primeru izvedbe v živo). 9:00 – 21:00

EU kotiček

EU kotiček ponuja splošne informacije o Evropski uniji in o tem, kako EU financira znanstveno in izobraževalno sodelovanje v Evropi in zunaj nje. V kotičku EU bo stalno prisotno osebje, ki bo lahko odgovorilo na javna vprašanja o politikah in programih EU.

Predstavljena bo tudi dejavnosti raziskovalcev, ki jih financira EU, zlasti akcije Marie Skłodowska-Curie, v okviru katerih se bodo predstavili: prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar (ENviSION, 645791), prof. dr. Branko Lobnikar (IMPRODOVA, 787054), sodelavka MSCA: dr. Viola Hobiger (PhotoEmulsion, 765341), prof. dr. Aleš Ferčič (predsednik JM 2018-1674).

EU kotiček v Mariboru bo ponudil tudi razstavo na temo EU Green Deal in sodelovanje predstavnikov SBRA.

Raziskovalci: prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar, prof. dr. Branko Lobnikar, dr. Viola Hobiger, prof. dr. Aleš Ferčič, predstavnik Horizon Europe kontaktne točke na MIZŠ, Karierni center Univerze v Mariboru, predstavniki EUROPE DIRECT Podravje, predstavniki lokalnih institucij, predstavnik SBRA.

Mladi za napredek Maribora – predstavitev zmagovalnih raziskovalno inovacijskih nalog.

Mladi za napredek Maribora – predstavitev zmagovalnih raziskovalno inovacijskih nalog.

Rezultate svojih raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov bodo predstavili mladi avtorji, ki bodo sodelovali v projektu Mladi za napredek Maribora 2021 in jih bodo za sodelovanje predlagale ocenjevalne komisije. Pripravili bodo predstavitve, poskuse, prezentacije zaključkov svojih nalog. Vse aktivnosti bodo obiskovalcem približale najrazličnejše znanstvene panoge (naravoslovje, družboslovje, …). Za najmlajše obiskovalce Europarka bomo pripravili raziskovalno delavnico, kjer bodo lahko aktivno sodelovali pri izvedbi eksperimenta, primernega za najmlajše obiskovalce (predšolsko in zgodnje šolsko obdobje). Vse aktivnosti bodo namenjene širši javnosti in prikazovale, da se za raziskovanje navdušujejo že zelo mladi (od 12 let naprej).

https://zpm-mb.si/

Izvajalci: Urša Žiger in 70 dijakov, vključenih v projekt »Mladi za napredek Maribora 2021«.

Sodelujoči mladi raziskovalci gibanja Mladi za napredek Maribora: tukaj.

Lego robotika za otroke

Na delavnicah Malih ustvarjalcev s pomočjo vedno priljubljenih LEGO kock spoznavamo osnove robotike in programiranja. Na urah LEGO ustvarjanja se srečujemo z zanimivimi načrti, poučnimi nalogami in super idejami. Ustvarimo LEGO robote ter se na zabaven način naučimo veliko novega. Vas muči radovednost? Pridružite se nam in spoznajte LEGO robote, ki plešejo, pojejo, hodijo, itd.

http://maliustvarjalci.si/

Izvajalec: Jure Pikl

Opazovanje Sonca in opazovanje Saturna in Jupitra (zgornje parkirišče Europarka), prikaz delovanja sončnih ur in izdelava preprostih sončnih ur (notranjost Europarka).

V primeru jasnega vremena bomo s teleskopi podnevi opazovali Sonce, zvečer pa planeta Saturn in Jupiter. V času opazovanja bomo udeležencem predstavili glavne značilnosti Sonca in obeh planetov in njihove posebnosti. Zainteresiranim bo omogočeno tudi snemanje Sonca in obeh planetov s pomočjo pametnih telefonov ter Canonovih ali Nikonovih DSLR fotoaparatov. V okviru delavnic v notranjosti Europarka bodo udeleženci izdelovali različne vrste sončnih ur in se seznanili s principi delovanja sončnih ur. Predstavljeni bodo tudi nekateri rezultati delovanja članov AD Orion.

http://www.orion-drustvo.si/

Raziskovalci: izr. prof. dr. Igor Žiberna, Nataša Petelin.

Razstava »Čista energija za vse Evropejce«

Razstava bo grafično na zanimiv način prikazala okvir nove energetske politike EU, ki zagotavlja regulativne predpogoje za prehod na čisto energijo in EU vodi v smer doseganja svojih zavez iz Pariškega sporazuma.

https://www.eu-energylaw.com/

Raziskovalci: prof. dr. Aleš Ferčič, prof. dr. Nives Dolšak, University of Washington (online), Prof. dr. Maja Brkan, University of Maastricht (online), Prof. dr. Stefan Storr, Wirtschaftsuniversität Wien (online)

Elektronika za najmlajše.

Udeleženci bodo s pomočjo pred pripravljenega seta elementov in načrtov po principu lego kock sestavljali raznovrstna vezja, ki bodo oddajala razločne zvoke ter svetlobne efekte. Delavnica je namenjena osnovnošolcem.

Raziskovalci: doc. dr. Anita Prapotnik Brdnik.

Težava trgovskega potnika.

Udeleženci bodo s pomočjo posebne elektronske table spoznali težavo trgovskega potnika. Trgovski potnik začne potovanje v poljubnem mestu, mora obiskati določeno število mest in se vrniti v začetno mesto. Pri tem izbira vrstni red obiskov, tako da opravi najkrajšo pot oziroma, da jo opravi v najkrajšem možnem času. Udeleženci bodo na lastni koži izkusili, kako težavnost rešitve težave skokovito narašča s številom mest. Skozi težavo trgovskega potnika bodo udeleženci spoznali pomen optimizacije. Demonstratorji jim bodo razložili nekaj načinov reševanja težave ter njihovo uporabo in pomen v današnjem svetu. Delavnica je namenjena dijakom in starejšim.

Raziskovalci: doc. dr. Anita Prapotnik Brdnik.

Gugalnica za metulje in opice.

Udeleženci bodo na vodoravno gugalnico, nameščeno na drevesu, obešali uteži različnih mas.  Uteži bodo izdelane v obliki metuljev, pri čemer bodo različne mase predstavljene z različnimi barvami metuljev. Udeleženci bodo ugotavljali, kam morajo postaviti »metulje«, da bo gugalnica uravnotežena. Uteži-opice, pa se bodo »gugale« na vzmeteh. Udeleženci bodo z opazovanjem ugotavljali, kakšna je povezava s frekvenco »guganja« opic , maso opic in raztegom vzmeti. Razteg vzmeti bodo merili s pomočjo priročnega merila v obliki žirafe. Udeleženci bodo tako s pomočjo opazovanja spoznavali osnovne principe mehanike. Demonstratorji jim bodo medtem razlagali zgodbe o prvih znanstvenih izumih in njihovem pomenu o življenju ljudi – kako se z nihalom meri čas in kako lahko dvigujemo zelo težke predmete. Aktivnost je namenjena predvsem mlajšim otrokom.

hssttps://www.fgpa.um.si/fakulteta-se-predstavi/raziskovalna-dejavnost/projekt-fipra/

Raziskovalci: doc. dr. Anita Prapotnik Brdnik.

FIPRA (pod okriljem ŠIPK), št. pogodbe: 11083-6/2019-13, Financiran s strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Samostoječi mostovi.

Udeleženci bodo sestavljali dve vrsti samostoječih mostov. Tako imenovani Da Vincijev most je sestavljen le iz palic, ki jih s pravilnim prepletanjem zložimo v trdno in nosilno konstrukcijo. Most v obliki verižnice pa lahko sestavimo iz kock, ki jih v vodoravnem položaju zložimo v pravilno obliko in nato dvignemo. Zaradi posebne oblike, ni strižnih sil in kocke nosijo same sebe, most pa stoji. Udeleženci bodo skozi delavnico spoznali, da s pravilno konstrukcijo in obliko mostu dosežemo potrebno nosilnost z manjšo količino uporabljenega materiala. Aktivnost je namenjena širokemu krogu populacije – od osnovnošolcev do odraslih.

Raziskovalci: doc. dr. Anita Prapotnik Brdnik.

Predstavitev projekta PhotoEmulsion.

Predstavitev projekta PhotoEmulsion.

Predstavljen bo projekt PhotoEmulsion, ki vsebuje raziskovanje novih metod priprave inovativnih materialov s pomočjo svetlobe.

https://www.photo-emulsion.uha.fr/

Raziskovalci: raziskovalna asistentka Viola Hobiger, doc. dr. Muzafera Paljevac, asistent Stanko Kramer (mladi raziskovalec).

PhotoEmulsion, Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Networks, Številka pogodbe: 765341, Financer: Evropska komisija, Obzorje 2020

Matematika je lahko zabavna!

Promocija matematike kot uporabne, zabavne in pomembne znanosti. Dandanes je matematika vse prepogosto predstavljena kot zapletena znanost, polna nejasnih in za učenca kompleksih procedur. Učenci in tudi marsikdaj učitelji ne postavijo v ospredje smisla in lepote matematičnih dejstev in orodij. Program, ki ga bodo vodili aktivni raziskovalci in študenti, bo vključeval: a) Osmišljanje matematike kot uporabne in zabavne znanosti b) Motiviranje in ozaveščanje obiskovalcev o pomembnosti matematike kot znanosti c) aktivno sodelovanje udeležencev v kvizu d) reševanje različnih logičnih nalog e) spoznavanje matematike kot zgodovinsko pomembne znanosti f) razvijanje prostorskih predstav g) osmišljanje poučevanja na daljavo kot potencialno zanimivega in uspešnega načina za poučevanje. Tekom delavnice bodo udeleženci spoznavali matematično orodje Zometool, ki na zabaven način omogoča razvijanje otrokovih prostorskih predstav. Udeleženci bodo tekom delavnice pridobili in obnovili znanje o različnih matematičnih in naravoslovnih dosežkih, ki so zaznamovali našo zgodovino (Tales iz Mileta, Arhimed, Pitagora) ter se sami podali na potovanje v preteklost. Postavili se bodo v vlogo slavnih matematikov in se sami poskusili dokopati do spoznanj, idej in metod, ko so tako drastično vplivale na razvoje matematičnega mišljenja in razvoj matematike kot take. Vse skupaj se bo izvajalo v obliki virtualne matematične sobe pobega. Poleg tega se bodo v sobi pobega spopadali z zanimivimi in vsakdanjimi matematično-logičnimi vprašanji in izzivi. Preko logičnih namigov bodo udeleženci v sodelovanju z Malim princem odkrivali veliko skrivnost, ki jo pozna samo Antoine de Saint-Exupery in jih bo rešila iz virtualnega nazaj v resnični svet.

https: //pef.um.si  

Raziskovalci: red. prof. dr. Alenka Lipovec, asist. Simon Brezovnik.  

Otroci raziskujejo kemijo.

Bistvo naše delavnice je, da v otrocih, mladostnikih, morebiti tudi odraslih, prižgemo iskro ustvarjalnega duha in raziskovanja. V sklopu delavnic bomo s preprostimi kemijskimi poskusi raziskovali vsakdanje stvari okoli nas. Delavnice bodo na ravni predšolske vzgoje in razrednega pouka. S pomočjo preprostih eksperimentov bomo pobližje pogledali svet kromatografije, strukture snovi, kislin in baz ter nekaterih podobnih biokemijskih procesov. Delavnica bo namenjena celotni starostni populaciji.  

Raziskovalci: asist. Marjeta Capl, mag., doc. dr. Nikolaja Golob. https://pef.um.si/

Odkrivajmo družboslovje skozi igro.

Aktiven program, ki ga bosta vodili dve aktivni raziskovalki, bo vključeval demonstracijo odkrivanja družboslovnih vsebin skozi didaktične igre. Program bo zanimiv za vse starostne skupine – od otrok, ki bodo predvidoma najraje preizkušali didaktične igre, do starejših, ki se bodo na ta način seznanili z didaktično igro, kot eno izmed didaktičnih metod sodobnega poučevanja, pri kateri so učenci aktivni. Prav tako si bodo obiskovalci lahko ogledali predstavitvene plakate s predstavitvijo didaktičnih iger, ki bodo dopolnjeni z mnenji in izkušnjami dosedanjih uporabnikov teh iger.  

htsstps://pef.um.si/  

Raziskovalci: prof. dr. Vlasta Hus, asist. mag. Polona Jančič Hegediš. 

Raziskujem in rešujem življenja.

Obiskovalci bodo v obliki atraktivnega Kahoot kviza najprej preverili svoje obstoječe znanje iz nudenja temeljnih postopkov oživljanja in prve pomoči pri odrasli osebi ter v nadaljevanju v obliki igre in s pomočjo simulacijske lutke/blazine spoznali veščine, ki so bistvene pri nudenju temeljnih postopkov oživljanja pri odrasli osebi. Izvajali bomo aktivnosti za ozaveščanje populacije o pomenu razkuževanja in umivanja rok za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, ter pravočasnega prepoznavanja znakov kroničnih nenalezljivih bolezni. V ta namen bomo pripravili predstavitev pravilnega umivanja in razkuževanja rok, obiskovalci pa bodo lahko preverili učinkovitost pravilnega razkuževanja in umivanja pod ultravijolično svetlobo. Obiskovalcem bomo merili različne parametre, kot je krvni tlak, pulz in krvni sladkor, ter predstavili pomen dela raziskovalca na področju preventivnih aktivnosti v skrbi za varovanje zdravja prebivalstva.  

https://www.fzv.um.si/   Raziskovalci: asist. Nino Fijačko, viš. predav. mag. Anton Koželj, viš. predav. mag. Barbara Donik, asist. Lucija Gosak  

Predstavitev projekta WATER CRIMES – razstava

Ekološka kriminaliteta je zapleten in večplasten problem, ki posredno in neposredno vpliva na nacionalno varnost, hkrati pa ogroža zdravje, varnost in življenje vsega človeštva. Del ekološke kriminalitete predstavljajo tudi kazniva dejanja zoper vodo, ki je nujno potrebna za življenje. Kakovost življenja pa je neposredno odvisna od kakovosti vode, zato moramo temu področju nameniti veliko pozornosti. Varstvo voda se izvaja preko različnih mehanizmov: zaščitni ukrepi pri posegih v prostor, kontrola onesnaženosti, pravna zaščita občutljivih in ogroženih območij, spremljanje kakovosti, količine in ekološkega stanja voda, načrtovanje rabe voda in vodnega prostora, vzdrževanje vodotokov, uvajanje dobre kmetijske prakse in drugo.

Namen projekta WATER CRIMES je raziskati oblike, obseg ter posledice kriminalitete zoper vode v državah Evrope ter odzive organov formalnega družbenega nadzorstva. Končni cilj projekta je popis kaznivih dejanj zoper vode v Evropi in ocena tveganja za nadaljnja kazniva dejanja.

http://www.watercrimes.eu/

Raziskovalci: izr. prof. dr. Katja Eman, dr. Saša Kuhar

WATER CRIMES, Financiran s strani Evropske komisije, koordinator: italijanski raziskovalni center  SiTI – Istituto Superiore sui Sistemi Territoriali per I’Innovazione.

Forenzična in kriminalistična znanja za odkrivanje storilcev kaznivih dejanj.

Udeležencem bodo na praktičnem primeru predstavljene vsebine s področja kriminalistike kot uporabne znanosti. Seznanili se bodo s sodobnimi tehnikami, ki jih v kriminalistiki uporabljamo za odkrivanje in zavarovanje sledov na krajih kaznivih dejanj. Udeleženci bodo lahko sodelovali pri izzivanju sledov papilarnih črt in njihovem zavarovanju. Seznanili se bodo z osnovami daktiloskopije.

https://www.fvv.um.si/

Raziskovalci: doc. dr. Boštjan Slak, prof. dr. Branko Lobnikar, asist. Eva Bertok.

Izboljšanje odzivanja prvih posredovalcev na težje oblike nasilja v družini (projekt IMPRODOVA).

IMPRODOVA je projekt, ki se osredotoča na razkoraka med tem, kar vemo, in tistim, kar dejansko počnemo, ob pojavu nasilja v družini. V okviru projekta proučujemo sodelovanja med policisti in predstavniki ostalih intervencijskih služb (na primer zdravniki, zdravstveno nego, centri za socialno delo ipd.) in želimo odgovoriti, zakaj se nasilje v družini pri delu policistov v praksi pogosto obravnava kot problem, ki je nizko na lestvici prednostnih nalog; zakaj je stopnja prijavljanja tovrstnih kaznivih dejanj s strani žrtev tako nizka in kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na učinkovito odzivanje policije in predstavljajo primere najboljših praks policijskega dela v mrežah, ki jih policisti tvorijo skupaj z ostalimi prvimi posredovalci, kot so zdravstveni delavci, socialni delavci, šole in službe, ki se ukvarjajo z mladimi?  

https://www.improdova.eu/

Raziskovalci: prof. dr. Branko Lobnikar, doc. dr. Boštjan Slak, asist. Karmen Jereb.IMPRODOVA, Št. pogodbe: 787054, Obzorje 2020

Raziskovanje uporabe geotermalne energije skozi projekt GEOFOOD

Projekt GEOFOOD prikazuje možnosti neposredne uporabe geotermalne energije za povečanje proizvodnje hrane v visoko produktivnih krožnih sistemih. Fakulteta za turizem UM bo kot partnerica projekta predstavila potek raziskovanja in rezultate, udeleženci pa bodo lahko sodelovali tudi v kvizu z »trajnostno naravnanimi« nagradami.

Raziskovalci: asist. Barbara Pavlakovič, izr. prof. dr. Maja Turnšek

Akronim: Geofood: Geothermal Energy for Circular Food Production, št. pogodbe: 73117, Financer: Geothermica Era-net, Republika Slovenija Ministrstvo za infrastrukturo, Republika Slovenija Ministrstvo za okolje in prostor.

Raziskovanje trajnostnega turizma skozi projekt BEST MED

Kako ohraniti naravne vire in zagotoviti kakovost življenja državljanov, ne da bi se odpovedali turizmu kot viru bogastva in gonilni sili gospodarstva? S tem vprašanjem se ukvarja projekt BEST MED. Fakulteta za turizem UM bo kot partnerica projekta predstavila potek raziskovanja, udeleženci pa bodo lahko sodelovali tudi v kvizu s »trajnostno naravnanimi« nagradami.

https://best-med.interreg-med.eu, https://www.ft.um.si/raziskovanje/bestmed/Strani/default.aspx

Raziskovalci: asist. Tomi Špindler, asist. Tjaša Alegro, asist. Vita Petek, asist. Mateja Kuntarič, izr. prof. dr. Maja Turnšek.

BEST MED, Št. pogodbe: 5987, Financer: European Regional Development Fund, Interreg Mediterranean

Obdelava okolijsko problematičnih odpadkov in razvoj produktov dodane vrednosti.

V predstavitvi bo pokazano, kako različni sintetični in biorazgradljivi materiali razpadajo v morju v odvisnosti od časa. Razgradnji produkti kot nano in mikroplastika bodo analizirani s Tyndallovim efektom in meritvami motnosti. Nadalje bo predstavljena tudi velikost delcev. Diskusija bo tudi potekla v smeri potreb in zadnjih trendov izdelave bioplastike; trenutni razvoj temelji na uporabi PLA kompozitov. Prav tako bo demonstracijsko prikazan koncept razvoja biorazgradljive škrobne folije z dodatkom ekstraktov za podaljšanje roka trajanja živil. Prikazan bo koncept razvoja stabilnih folij, kot tudi užitnih filmov (npr. pri embaliranju in kuhanju kave).

http://lcpp.fs.um.si/, http://lcpp.fs.um.si/napredne-obdelave-biomase-kot-osnova-za-reciklirane-materiale/

Raziskovalci: dr. Olivija Plohl, dr. Klementina Pušnik Črešnar, red. prof. dr. Lidija Fras Zemljič.

Organizacijske znanosti v teoriji in praksi: novosti, ki jih prinaša digitalizacija?

Raziskovalno področje Fakultete za organizacijske vede zajema kompleksne dinamične sisteme upravljanja, ki zajemajo vidike človeških virov, informacijskih sistemov, poslovnih procesov in splošnega managementa. Raziskovalno delo na fakulteti s pomočjo temeljnih in aplikativnih raziskav prispeva k razširjanju znanja na širokem področju organizacije in managementa (e.g. Internet stvari IoT, podatkovna analitika, trajnostni razvoj, upravljanje kiberfizičnih platform za simulacijo mikrologistike idr.). Prehod v digitalno organizacijo zahteva večje spremembe in prinaša številne izzive obstoječim poslovnim modelom. Te spremembe zahtevajo veliko pozornosti tako na področju tehnologije, kot tudi na področju obvladovanja organizacijskih vidikov. Prikazani bodo inovativni pristopi in rešitve na področju organizacijskih znanosti, ki organizacijam olajšajo prehod v digitalno dobo.

https://www.fov.um.si

Raziskovalci: doc. dr. Damjan Maletič, izr. prof. dr. Mirjana Kljajić Borštnar, red. prof. dr. Andrej Škraba, doc. dr. Alenka Baggia, doc. dr. Gregor Lenart

Tehnika in življenje v (bližnji) prihodnosti

Raziskovalci Oddelka za tehniko FNM UM bomo s pomočjo didaktičnih modelov prikazali različne tehnične elemente s poudarkom na pridobivanju energije. Prav tako bomo obiskovalcem omogočili, da se preizkusijo v programiranju robotkov in sestavljanju različnih električnih vezij. Imeli pa bodo tudi možnost spoznati sodobne obdelovalne tehnologije, saj bodo lahko opazovali delovanje laserskega gravirnega stroja.

Raziskovalci: asist. Dejan Zemljak

Obarvana kemija

Barve so tiste, ki vplivajo na nas, naše razpoloženje, delovanje … Zato želimo tudi pri predstavitvi kemijskih eksperimentov vključiti take, ki bodo tudi na videz privlačni. Podali se bomo v preprostejše eksperimente in pokazali, katere barve se skrivajo v navidezno neprivlačnih barvah, prešli bomo tudi k malo zapletenejšim redoks reakcijam in v koordinacijsko kemijo ter spoznali barvno pestrost kemijskih spojin.

http://www.fnm.um.si/; https://fizika.fnm.um.si/; https://omr.fnm.um.si/; http://biologija.fnm.uni-mb.si/; https://www.facebook.com/FNMFIZIKA/

Raziskovalci: doc. dr. Brina Dojer

Matematične uganke in triki

Raziskovalci z OMR FNM UM bodo predstavili trike, ki jih lahko enostavno razložimo s pomočjo znanja topologije, teorije števil, teorije grafov in kombinatorike. Obiskovalci bodo skozi igro in delavnico pridobili razumevanje nekaterih uporabljenih konceptov.

http://www.fnm.um.si/; https://fizika.fnm.um.si/; https://omr.fnm.um.si/; http://biologija.fnm.uni-mb.si/; https://www.facebook.com/FNMFIZIKA/

Raziskovalci: asist. Simon Brezovnik.

Magnetizem

Na stojnicah bo možno izdelati različne zanimive naprave, ki temeljijo na magnetizmu. Nekatere od teh naprav, ki jih bodo mimoidoči lahko sestavili so Gaussov top, elektromotor in generator.

http://www.fnm.um.si/; https://fizika.fnm.um.si/; https://omr.fnm.um.si/; http://biologija.fnm.uni-mb.si/; https://www.facebook.com/FNMFIZIKA/

Raziskovalci: doc. dr Rene Markovič, doc. dr Eva Klemenčič.

Intspray – Sistem za pametni nanos fitofarmacevtskih sredstev.

V sklopu Noči raziskovalcev bomo predstavili naš pogled na sodobne izzive kmetijstva in naše odgovore nanje. Tako bomo predstavili raziskovalno delo posameznih članov skupine, interdisciplinarno obštudijsko dela s študenti in prototipne rešitve, ki jih razvijamo z namenom povečati natančnost in učinkovitost kmetijstva ter obenem za izobraževanje bodočih potencialnih kadrov, ki bodo delovali na področju kmetijstva v prihodnosti.

http://biosistemsko-inzenirstvo.si/, http://farmbeast.um.si, http://fre2015.um.si, http://fkbv.um.si

Raziskovalci: doc. dr. Jurij Rakun, izr. prof. dr. Miran Lakota, red. prof. dr. Denis Stajnko, doc. dr. Peter Vindiš, dr., asistent Damijan Kelc, dr., viš. pred. Peter Berk, tehnični sod. Marinko Grbić.

Pasivna plavajoča sonda

Avtonomna sonda, ki jo je možno oddaljeno upravljati in programirati, zajema podatke o lokaciji na oceanu, temperaturi vode, aktivnosti morja, slike okolice (pregled površinske umazanosti) in kvaliteti zraka.

https://zzz.feri.um.si/

Raziskovalec: Asist. Jernej Kranjec.

Univerzalni fotovoltaični samooskrbni napajalni sistem.

Alternativni samooskrbni sistem za učinkovito oskrbo potrošnikov z električno energijo kot primarni vir uporablja fotovoltaiko, podprt pa je z baterijskim hranilnikom energije. Učinkovito izrabo razpoložljive energije pa zagotavlja napreden nadzorni sistem.

https://iro.feri.um.si/lee

Raziskovalci: mag. Marijan Španer, doc. dr. Darko Hercog.

NEONART, financirano s strani Evropske unije preko sheme Interreg Adrion (OIS-AIR, kaskadni).

Preprečevanje goljufij in preverjanje porekla v kratkih dobavnih verigah s hrano.

Ena izmed največjih izzivov v dobavnih verigah s hrano sta preverjanji porekla in preprečevanje goljufij, ki se z današnjimi ročnimi postopki težko obvladujeta. Predstavljena bo rešitev, ki s pomočjo digitalizacije in napredne kriptografije rešuje omenjene težave. Rešitev temelji na decentraliziranih digitalnih identitetah, preverljivih poverilnicah in tehnologiji veriženja blokov.

https://blockchain-lab.um.si

Raziskovalci: doc. dr. Muhamed Turkanović, Blaž Podgorelec.

Smart Villages (št. projekta 623), financirano s strani Evropske unije preko sheme Interreg Alpine Space.

Digitalizacija podjetij v panogah naravnih vlaken

Trenutno aktualni tematiki digitalne preobrazbe se ne morejo izogniti niti majhna in srednja podjetja, katerih primarne dejavnosti niso povezane z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami. Mednje sodijo tudi podjetja, ki svoje poslovanje temeljijo na naravnih vlaknih, kot so les, papir in bombaž. Digitalizacija lahko takšnim podjetjem prinaša številne prednosti, od najbolj osnovnih, povezanih s komuniciranjem, do bolj naprednih, ki so posledica uporabe orodij in sistemov za upravljanje z elektronskimi dokumenti, promocijo izdelkov in storitev na družbenih omrežjih, do sistemov spletnih trgovin in uporabo naprednih tehnologij masovnih podatkov. Dodatno, digitalizacija podjetjem predstavlja tudi konkurenčno prednost, predvsem takrat, ko njihovo poslovanje predstavlja del verige vrednosti. Primer takšne verige v domeni naravnih vlaken je veriga eko konstrukcije, kjer iz lesa oblikujejo končen izdelek, na primer hišo ali različno pohištvo. Oblikovanje gre skozi več korakov od sečnje, do oblikovanja in ne nazadnje prodaje izdelka.

https://smartsmes.um.si/

Raziskovalci: doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, asist. dr. Tina Beranič, asist. Martina Šestak, asist. Špela Pečnik, asist. Katja Kerman, asist. Patrik Rek.

Smart SME’s (Pametna MSP), financirano s strani Evropske unije preko sheme ARPAF (Alpine Region Preparatory Action Fund).

Uporaba simulacij na področju pridobivanja zelene energije, sadjarstvu in gozdarstvu.

Predstavitev raziskav za določitev energetskega potenciala stavb, ter simulacij na področju sadjarstva in gozdarstvu.

https://gemma.feri.um.si/

Raziskovalci: doc. dr. Simon Kolmanič, doc. dr. Niko Lukač, asist. dr. Marko Bizjak, doc. dr. Štefan Kohek.

Maketa elektroenergetskega sistema Slovenije, pot energije od proizvodenj do porabnikov.

Kako električna energija prispe do naši vtičnic ter kdo jo proizvaja nas običajno ne zanima, zato bomo na integrativni maketi predstavili delovanje sistema. Poudarek bo na proizvodnih enotah ter možnostih za zamenjavo nekaterih proizvodnih enot s čistejšimi viri energije.

https://ime.feri.um.si/

Raziskovalci: doc. dr. Miloš Bekovič, Asist. Dr. Nevena Srečkovič, Asist. Marcel Topler, Asist. Jakob Vizjak, Jurček Voh.

Predstavitev raziskovalnih dosežkov in projektov s področja obnovljivih virov energije.

Fakulteta za energetiko UM

Splošni javnosti bomo predstavili raziskave in projekte s področja razvoja alternativnih vetrnih turbin in sledilnih fotonapetostnih sistemov.  

https://www.fe.um.si, http://fe.um.si/ie/https://www.facebook.com/FakultetazaenergetikoUniverzavMariboru/https://www.instagram.com/fakultetazaenergetiko/   

Raziskovalci: asist. Iztok Brinovar, doc. dr. Matej Fike, asist. Marko Pezdevšek Pezdevšek, izr. prof. dr. Sebastijan Seme, asist. Klemen Sredenšek, asist. Gregor Srpčič, Bojan Stergar.

Lokacija: Maribor, Vetrinjski dvor

Vroči cilindri-min
Strici iz ozadja-min
PhD Big Bang Band-min
Maribor_Podelitev nagrad-min
previous arrow
next arrow

18:30 – 19:00

Zveza prijateljev mladine Maribor

Razglasitev nagrajencev nacionalnega natečaja
Po železni cesti do zelene prihodnosti

18:30 – 18:45: glasbeno presenečenje
18:45–19:00: razglasitev nagrajencev nacionalnega natečaja
Po železni cesti do zelene prihodnosti

Uvodni nagovor: dr. Stojan Sorčan, nacionalna
kontaktna oseba za ukrepe Marie Sklodowska Curie,
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Razglasitev nagrajencev nacionalnega natečaja:
Urša Žiger, Zveza prijateljev mladine Maribor

Izvajalci: Urša Žiger (ZPM), Univerza v Mariboru.

 

 

RAZISKOVALEC – PO ŽELEZNI CESTI DO ZELENE PRIHODNOSTI

20:00 – 23:00

Raziskovalci in študenti Univerze v Mariboru

Glasbeni koncert skupin raziskovalcev in študentov Univerze v Mariboru

V večernem programu Evropske noči raziskovalcev gostimo glasbene skupine raziskovalcev in študentov Univerze v Mariboru. Nastopili bodo:

 20:00

STRICI IZ OZADJA

Skupino sestavljajo profesorji in študenti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Igrajo surf music.

Člani:
Metka Zadravec, izr. prof. dr. Andrej Naterer (bas),
Prof. dr. Victor Kennedy (kitara),
Zmago Pavličič (bobni),
Matic Ačko (kitara in vokal).

 21:00

PHD BIG BANG BAND

PhD Big Bang Band so združili glasbene moči leta 2006, ko so prvič uradno nastopili na prireditvi Noč raziskovalcev, katere se vsako leto tudi redno udeležujejo. V skupini so zbrani sodelavci, zaposleni na Univerzi v Mariboru in prijatelji, ki so v svojem dosedanjem delovanju sklenili, da bodo tudi z glasbenim udejstvovanjem popestrili nekatere kulturne in znanstvene dogodke, predvsem v okviru Univerze v Mariboru.

Člani:
Vesna Pinterič – vokal,
Said Bešlagić – kitara,
Doc. dr. Milan Ambrožič – kitara,
Marko Kralj – bobni,
Izr. prof. dr. Teodor Petrič – bas kitara,
Doc. dr. Robert Repnik – saksofon,
Prof. dr. Samo Kralj – klaviature.

 22:00

VROČI CILINDRI

Vsi člani skupine so v preteklosti delovali na različnih področjih glasbenega udejstvovanja in si predvsem v svoji mladosti nabirali živahne rockerske izkušnje. Samo, ki je bil dva mandata tudi dekan Pedagoške fakultete UM in je sedaj predavatelj na isti fakulteti ter Frenk in Toni so bili že pred skoraj 40 leti člani legendarne razvanjske rock zasedbe “Nima Smisla”, ki je delovala v mariborskem okrožju v času nastanka znanih in uspešnih skupin Lačni Franz in  Preporod. Prav tako sta se tudi malo mlajša člana zasedbe Tina in Dani kalila na rock ali metal sceni in pri tem v svojih izkušnjah nič ne zaostajata za “sivinami” v bendu. Pri tem lahko poudarimo, da pevka Tina svoje ljubiteljsko rock petje dopolnjuje s profesionalnim petjem v mariborski Operi, kar pa tudi “ni od muh”. Pred dobrim letom so se po tridesetletnem glasbenem premoru zbrali z namenom “ponovnega iskanja mladosti” in svoj balzam za “dušo” našli v preigravanju starega in novega dobrega rocka, ki ga v svojih lastnih priredbah  podoživljajo kot “popolni odklop” na poti v drugo polovico življenjskega obdobja!

Torej; za videt, slišat in ……se odklopit!

Člani:

Prof. dr. Samo Fošnarič – ritem kitara, vokal,
Martina Ledinek Nikić – klaviature, vokal,
Dani Krunič – solo kitara,
Frenk Roth – bas kitara,
Toni Žilavec – bobni.