PRAVNO OBVESTILO:

Na tem dogodku poteka snemanje in fotografiranje. Če vstopite na lokacijo dogodka, boste lahko posneti in fotografirani.  Z vstopom na to lokacijo, dajete dovoljenje organizatorjem in Evropski komisiji, da vas lahko snemajo, fotografirajo, zvočno snemajo in uporabijo vaše posnetke po lastni presoji. Obiskovalci zato ne boste uveljavljali nobene odgovornosti proti organizatorjem in Evropski komisiji v zvezi z zgoraj navedenim.

V kolikor se z zgoraj navedenim ne strinjate, vljudno prosimo, da s tem seznanite organizatorje na: ern@um.si. E-sporočilu obvezno priložite visokokakovostni sken fotografije z osebnega dokumenta, da vas lahko organizator izloči iz vseh posnetkov in fotografij. Pooblaščena oseba za varstvo podatkov Univerze v Mariboru je doc. dr. Miha Dvojmoč (dpo@um.si).

Za vsebine in stališča, predstavljene na spletnih straneh, izražene v medijih novicah, publikacijah, socialnih omrežjih, (pred)dogodkih in vseh drugih komunikacijskih oblikah projekta Znanost za vse, Evropske noči raziskovalcev 2021, so izključno odgovorni avtorji. Vsebine ne odražajo stališč Evropske izvajalske agencije za raziskave, ki ni odgovorna za morebitno uporabo predstavljenih vsebin in informacij.

KOPER

8:00 – 18:00

Lokacija: Univerza na Primorskem Rektorat, Koper

Vstopimo v svet naravoslovja

V sklopu delavnice bomo pripravili nekaj zanimivih in igrivih naravoslovnih dejavnosti. Pripravili bomo več kotičkov, kjer bodo obiskovalci vstopili v zanimivi svet naravoslovja. Delavnice bodo namenjene predvsem predšolskim otrokom in učencem prve triade. Izvedli bi tri kotičke, kjer se bodo prepletale biološke, kemijske in fizikalne vsebine. Cilj dejavnosti je otroke seznaniti z enostavnimi poskusi, s katerimi bodo spoznali nekaj osnovnih naravoslovnih postopkov. V kotičkih se bodo skupine izmenjevale, vsaka skupina bo preizkusila vse dejavnosti.

  • Kotiček »Pa poskusimo!« – obiskovalci bodo naredili nekaj preprostih naravoslovnih poskusov.  V kotičku bodo otroci eksperimentirali z vodo, preizkušali bodo, kaj plava ter kaj potone.
  • Kotiček »Pogled v nevidni svet« – obiskovalci si bodo skozi stereo lupo lahko ogledali različne preparate (živa bitja, različne materiale in vse, kar jih bo zanimalo).
  • Kotiček »Enostavni določevalni ključ za morske organizme« – obiskovalci bodo s pomočjo interaktivnega določevalnega ključa, naloženega na tablični računalnik, določili ime morskim školjkam in polžem. Poleg tega se bodo seznanili z zanimivostmi nekaterih polžev in školjk, ki so predstavniki našega morja.

Raziskovalci: doc. dr. Nataša Dolenc-Orbanić, izr. prof. dr. Nives Kovač, dr. Nastja Cotič, asist., dr. Petra Furlan, doc. dr. Janja Plazar in Špela Bužinel.

Izvedba: 10.-12. ure in 16.-18. ure v dvorišču Pretorske plače, Rektorat UP

Likovno ustvarjalna delavnica – ustvarjajmo s tehnologijo »DADOCON« (Augmented Reality)

Delavnica predstavlja likovno-ustvarjalni proces ob uporabi novih tehnologij. V ta namen se bo uporabljalo naravnano, ciljno strukturirano in zgrajeno računalniško orodje kot pripomoček pri

ustvarjanju in gradnji tridimenzionalnih teles. Udeleženci bodo na tak način spoznavali osnovna načela likovne kompozicije, prostorske gradnje in obravnave tridimenzionalnosti z namenom razvijanja in dojemanja ustvarjalnosti, tehnik in izražanja preko novo medijskega orodja.

Uporaba novo medijskega pripomočka (AR, Augmented Reality) – obogatene resničnosti, ki ga bomo poimenovali »DADACON«, se bo izvajal preko IKT orodij (kamera, računalnik, akcijske kartice z markerji, projektor). Udeleženci bodo tako imeli na razpolago novo medijsko orodje, kjer se bodo lahko izražali haptično preko markerjev-kartončkov in ustvarjali lastne likovno umetniške stvaritve znotraj virtualnih računalniških okoljih, ki pa se prepletajo z vizualizacijo materialnega sveta, ki ga omogoča in vpenja (AR) obogatene resničnosti. Na podlagi odprtokodnih knjižnic sistema (Augmented Reality) obogatene resničnosti in s tem ciljno zgrajene programske opreme, v nadaljevanju poimenovano »DADACON«, se uporabniku omogoča virtualno grajenje in obravnava likovne kompozicije na podlagi predpostavljenih markerjev-kartončkov, ki omogočajo pojav tridimenzionalnih teles znotraj računalniškega virtualnega okolja. Tako lahko uporabnik zgradi in ustvari lastno zamisel in omogoča posameznikovo ustvarjalnost.

Raziskovalec: izr. prof. dr. Tilen Žbona

Izvedba: 11.-12. ure v dvorišču Pretorske palače, Rektorat UP

Predstavitev izsledkov iz terenskih raziskav na projektih #TourismFromZero in #LocalsFromZero

Marca 2020 je bila ustanovljena globalna pobuda #TourismFromZero, katere namen je bil pridobiti odzive in ideje turističnih deležnikov glede ponovnega zagona turizma. Ena izmed idej je bila rezervacijska platforma #LocalsFromZero, v kateri so se množično aktivirali študenti UP FTŠ Turistice. Namen platforme je nuditi pomoč manjšim lokalnim turističnim ponudnikom skozi mrežo LFZ skavtov, ki identificirajo takšne ponudnike in jim omogočijo, da postanejo vidni. Magistrski in doktorski študent Turistice bosta predstavila ugotovitve kvalitativnih raziskav z različnimi turističnimi deležniki v obeh projektih ter srečanje zaključila s pogovori z novimi zainteresiranimi skavti in ponudniki.

www.tourismfromzero.org, www.tourismfromzero.org/en/podcast/, www.localsfromzero.org

Sodelujoči: doktorski študent Tadej Rogelja, magistrski študent Rudi Medved, dr. Dejan Križaj, pedagoški mentor, Miha Bratec, pedagoški mentor

Izvedba: ONLINE 9.-10. ure  
Izvedba: ONLINE 12.-13. ureOkrogla miza: Izzivi in priložnosti »Modre rasti«

Samo v Sredozemlju morje predstavlja ključen vir prihodkov kar 52% prebivalcem. Pri tem pa se srečamo z onesnaževanjem in izzivom kako prihodnjim generacijam zagotoviti zdravo morje, ki bo nudilo visoko kakovost življenja, vključno s trajnostnim turizmom. Morje že po sami definiciji nima meja, še toliko manj, ko gre za varstvo narave. Potrebna je širša strategija, da to storimo skupaj in učinkovito. Le ta pa zahteva še dodatno koordinacijo, saj imamo na eni strani podobne interese, pa tudi iste težave. Zato je potrebna podpora aktivnostim, ki lahko učinkovito poskrbijo za prilagoditev na negativne učinke podnebnih sprememb, ob tem pa tudi za zaščito morja in morskega življenja ter hkrati omogočajo Modro rast. O tem in širše bomo razpravljali na okrogli mizi.

https://iblue.interreg-med.eu/bs/, http://www.fm-kp.si/novice/iBlue_video, http://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-7055-98-6.pdf, https://4d.rtvslo.si/arhiv/morje-in-mi/174639716 (od 5.40 min naprej), https://www.youtube.com/watch?v=UoEE7FVorzE,

Raziskovalec: prof. dr. Roberto Biloslavo

Izvedba: ONLINE 12.-13. ure 

Posnetek okrogle mize:

Predstavitev: Kitajska čajanka

Čaj je pomemben del kitajske tradicije. Izvira iz Kitajske, ki je ena izmed največjih pridelovalk čaja na svetu. Poznavanje zdravilnih učinkov čaja so poznali že pred več kot 2000 leti. O spoznanju njegovih blagodejnih učinkov govori več starih kitajskih legend. Sprva so čajne liste uporabljali kot začimbo in dodatek h drugim jedem, šele kasneje so iz njega začeli pripravljati čaj, kot ga pripravljajo še danes. Glede na način sušenja in obdelave, poznamo več različnih vrst čajev, ki jih bomo pripravili tudi na naši delavnici.

https://www.fhs.upr.si/sl/oddelki/konfucijeva-ucilnica-koper

Raziskovalka: Tjaša Vilotič

Izvedba: 8.-15. ure v Konfucijevi učilnici Koper UP, dvorišče Pretorske palače, Rektorat UP

Izvedba: ONLINE 10-11. ura  zoom povezava:

https://upr-si.zoom.us/j/86978672047?pwd=S21HU294NlpRZkNyRjJjem1YTGlEQT09

Meeting ID: 869 7867 2047

Passcode: 993085

Diskusija/okrogla miza: Zaposlovanje v trajnostno naravnanih podjetjih

Na diskusiji bodo sodelovali predstavniki lokalnih in regionalnih podjetij, ki so trajnostno naravnana. Pogovor bo tekel v smeri prednosti trajnostnega delovanja in možnostih, ki jih ponujajo za vključevanje študentov in mladih diplomantov ter njihovem doprinosu podjetjem.

https://kariernicenter.upr.si

Raziskovalki: Iris Skrt, Blanka Palčič

Izvedba: ONLINE 10.-11. ure

Posnetek okrogle mize:

Lokaciji: Univerza na Primorskem Rektorat Koper in UP Fakulteta za vede o zdravju Izola

EU kotiček

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria bo s stojnico, informativnim gradivom o delovanju in programih Evropske unije, svetovanjem, zabavno namizno igro EU namigi (in natisnjeno talno podlago igre za igranje igre tako, da je figurica človek) ter interaktivnim kvizom o raziskovanju v Evropski uniji sodelovala na Evropski noči raziskovalcev 2021.

http://www.europedirect.si, https://www.facebook.com/EuropeDirectKoper/

TWITTER: https://twitter.com/ED_Koper

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ed_kopercapodistria/?hl=en

Sodelujoči: dr. Laetitia Marrot, štipendistka MSCA, dr. Esakkiammal Sudha Esakkimuthu, štipendistka MSCA, Mario Benkoč, Informacijska točka Europe Direct Koper – Capodistria

Izvedba: 9.-15. ure v dvorišču Pretorske plače, Rektorat UP

Lokacija: UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Koper

Delavnica: Moč antioksidantov in njihova ponovna uporaba

Gotovo ste že slišali za antioksidante. To so tiste molekule, ki nas lahko varujejo pred škodljivim oksidativnim stresom, ki poteka v vsakem izmed nas. Antioksidanti torej delujejo proti zelo reaktivnim molekulam, ki jim pravimo prosti radikali. Ti pospešujejo procese staranja in lahko poškodujejo celice in tkiva. Dostikrat so antioksidanti v večjih koncentracijah prisotnosti v zavržkih predelave različnega sadja in zelenjave kot so to lupine pomaranče, paradižnika ali v tropinah, ki nastanejo pri pridelavi oljčnega olja. Take zavržke bi lahko s primerno tehnologijo ponovno predelali in dobili produkt z dodano vrednostjo kot so naravno pridobljeni aditivi ali prehranska dopolnila. Več o tem  boste izvedeli na delavnici.

V okviru delavnice bomo predstavili:

  • Splošno o antioksidantih in fenolnih spojinah.
  • Delo raziskovalcev na projektih, in pomembnost sodelovanja med raziskovalci.
  • Kaj moramo vedeti preden pridemo v kemijski laboratorij.
  • Ugotavljanje antioksidantov. (Na kratko bodo predstavljene metode določanja.)
  • Katere aparature uporabljamo za ugotavljanje antioksidantov.
  • Kakšne strokovnjake potrebujemo za raziskave na področju antioksidantov.

Raziskovalka: doc. dr. Ana Miklavčič Višnjevec

Izvedba: 9.-13. ure UP FAMNIT, laboratorij v kleti stare pošte

Delavnica: S kvizom do razumevanja krožnega gospodarstva

»Če pogledamo les – začne se v gozdu, gre v hišo, naprej do sestavin v kemijski industriji in na koncu pridemo nazaj do gozda. Krog se sklene, začetek in konec je v isti krožni zanki.«

                                                                                                                    dr. Andreja Kutnar

Pripravili smo interaktivno delavnico v obliki kviza. Izvedba delavnice je preko platforme Zoom. Udeleženci imajo možnost aktivno sodelovati z aplikacijo Mentimeter. S pomočjo aplikacije odgovarjajo na vprašanja, odgovori se združujejo v grafe ali izpisujejo na ekranu. Ko vsi odgovorijo, voditelja pokažeta pravilni odgovor in dodata razlago v obliki videoposnetkov, ki smo jih v ta namen posneli.

Vsebina je zajema naslednje sklope:

–       Udeleženci spoznajo bistvene lastnosti lesa in vpliv na uporabnost.

–       Udeleženci razumejo povezanost lastnosti snovi (lesa in lesnih tvoriv) z njihovo uporabo.

–       Udeleženci ugotovijo pomembnost gradnje z lesom.

–       Udeleženci spoznajo pestrost poklicev v lesarstvu (interdisciplinarnost) in njihove osnove.

http://innorenew.eu/sl, https://www.youtube.com/watch?v=aKq19NBgjj8

Raziskovalci: dr. Črtomir Tavzes, mag. Vesna Starman

Izvedba: ONLINE 11.-12. ure  

Lokacija: UP Fakulteta za humanistične študije, Koper

Delavnica: Slovenščina kot jezik žanrske komunikacije: prevajanje in editologij

Dogodek bo potekal kot delavnica, ki bo – z udeležbo obiskovalcev – prikazala lektoriranje, urejanje, postavljanje in digitalno obdelavo knjižnih leposlovnih besedil. Pripravljena besedila bodo besedila, ki so bila v preteklem letu nagrajena na natečaju za najboljši dijaški leposlovni prevod iz angleščine v slovenščino. Pred očmi obiskovalcem bo tako »v živo« nastajala knjižna izdaja nagrajenih besedil.

Raziskovalka: doc. dr. Jana Volk

Delavnica je odpovedana.

Lokacija: Mitski park Rodik, Hrpelje-Kozina

Vodeni ogled: Ko zgodbe oživijo. Mitski park Rodik

V Mitskem parku v Rodiku bomo oživeli zgodbe o mitski krajini na izviren in nepozaben način. Park je osnovan na zgodbah o šembilji, lintverju, ajdih, babi itd., ki so vezane na krajino. Njihov pomen bo pojasnila idejna snovateljica parka dr. Katja Hrobat Virloget. Kako pa zgodbe dramaturško oživeti in animirati obiskovalce prek »story-tellinga« nam bo pokazala dramaturginja, izvrstna pripovedovalka in profesorica Giovanna Comforto. Dr. Verena Perko iz društva Zlata kanglica bo pojasnila pomen dediščine in njene interpretacije. V sodelovanju z rodiškim turističnim društvom, krajevno skupnostjo Rodik in občino Hrpelje-Kozina nas bodo turistični vodniki popeljali po poteh zgodb mitske krajine. 

Raziskovalka: Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget

Izvedba: 16.30-19.30 ure na lokaciji parka

Lokacija: Arheološki park Simonov zaliv, Izola

Delavnica: Raziskovanje delfinov v slovenskem morju

Društvo Morigenos bo na Noči raziskovalcev predstavilo raziskovanje delfinov in delo društva. Za udeležence bodo pripravili kratko delavnico foto identifikacije (foto ID – osrednja metoda njihovega raziskovanja) in vpliva podvodnega hrupa na morske živali.

Društvo se skozi znanstveno raziskovanje in izobraževanje zavzema za varstvo morja in njegovih prebivalcev. Delfine v slovenskih vodah preučujejo in spremljajo od leta 2002, raziskovanje pa izvajajo tudi v sosednjih hrvaških in italijanskih vodah. Zbiranje znanstvenih podatkov omogoča boljše poznavanje in učinkovitejše varstvo populacije delfinov, ki tu živi. Danes na območju slovenskega morja poznamo več kot 150 delfinov.

https://www.morigenos.org/, https://sl-si.facebook.com/Morigenos, https://www.instagram.com/morigenos/

Raziskovalci: predstavniki Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce

Izvedba: ONLINE 11.-12. ure  

Izvedba: ONLINE 15.-16. ure  

Praktična aktivnost: Kuhajmo po rimsko

Na delavnici bomo predstavili posebnosti jedi iz časa rimske antike. Čeprav iz sorodnih sestavin, kot jih poznamo še danes, so bile rimske jedi precej drugačne od današnjih. Nenavadne okuse so ustvarjali s kombiniranjem sladkih, slanih in kislih sestavin ter uporabo najrazličnejših začimb. Ogledali si bomo tudi nekaj tipičnega posodja, spoznali še danes uporabno rimsko kuharsko knjigo ter skupaj pripravili preprosto rimsko sladico.

Raziskovalca: doc. dr. Neža Čebron Lipovec, Andrej Preložnik.

Posnetka izvedbe delavnice:

Presentation of the workshop 11 a.m.-1 p.m. and 4.-6 p.m. at the San Simon Archaeological Park

Praktična aktivnost: Izdelajmo mozaik

Razkošno rimsko obmorsko vilo iz Simonovega zaliva so krasili izjemni črno-beli mozaiki raznolikih geometričnih vzorcev. Mozaiki so bili v antiki lepo in hkrati trpežno tlakovanje pomembnejših prostorov ter zato tudi statusni simbol. Na delavnici bomo predstavili, kako in po kakšnih principih so Rimljani mozaike izdelovali, ter se v tem tudi sami preizkusili.

Za spletne obiskovalce: Če želite sočasno z ogledom tudi sami izdelati mozaik, pripravite kvadratni list papirja ali kartona (takšen iz lista formata A4 bo pravšnji) svinčnik, ravnilo (lahko tudi šestilo), lepilo, škarje ter centimetrske papirnate kvadratke v vsaj dveh barvah (ki jih po želji lahko nadomestite tudi s čim drugim: na primer kavnimi in koruznimi zrni).

Raziskovalca: doc. dr. Neža Čebron Lipovec, Andrej Preložnik

Posnetek izvedbe delavnice:

Izvedba delavnice 11.-13. ure in 16.-18. ure na lokaciji AP Simonov park

Vodeni ogled: Arheološki park Simonov zaliv – ogled

Zavetrje Simonovega zaliva je že pred 2000 leti privabilo bogate Rimljane, da so tam zgradili večje pristanišče, ob katerem je zrasla razkošna rimska obmorska vila. Danes so njeni ostanki na ogled v sklopu Arheološkega parka Simonov zaliv. Med sprehodom po parku bomo tako spoznali vilo in nekaj njenih značilnih prostorov, se seznanili z usodo lokacije po propadu vile ter nenazadnje čare in zadrege arheološkega dela.

Raziskovalca: doc. dr. Neža Čebron Lipovec, Andrej Preložnik

Posnetek izvedbe delavnice:

Izvedba delavnice 11.-13. ure in 16.-18. ure na lokaciji AP Simonov zaliv

Lokacija: Univerzitetni kampus Livade, Izola

Delavnica: Spoznavanje aromatičnih rastlin na raziskovalni način

Sredozemski prostor se uvršča med najstarejše ekosisteme in omogoča raznoliko pridelavo kakovostne ter zdrave mediteranske prehrane. Hkrati je ta ekosistem zelo ranljiv, zato načrtovanje in pridelava hrane predstavljata veliko odgovornost in izziv. Raziskave Oddelka za aplikativno naravoslovje UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije so osredotočene na proučevanje genetskih značilnosti sredozemskih kulturnih rastlin ter na sonaravno in trajnostno kmetijstvo, ob upoštevanju okoljskih in ekoloških značilnosti sredozemskega pridelovalnega območja.

Udeležence bomo povabili v svet raziskovanja aromatičnih rastlin, kjer bodo spoznali delo v genetskem laboratoriju, dragoceno aromatično rastlino laški smilj (Helichrysum italicum) ter metode za pridobivanje eteričnega olja in hidrolata.

Raziskovalka: dr. Alenka Baruca Arbeiter

Izvedba: 9.-12. ure UP FAMNIT, učilnica na Muzejskem trgu 7 v Kopru

Lokacija: UP Fakulteta za vede o zdravju, Koper 8:00 - 16:00

Vse delavnice bodo izvedene ONLINE

Izvedba delavnic 9.-11. ure je namenjena nižjim razredom osnovne šole

Izvedba delavnic 11.-13.15 ure je namenjena višjim razredom osnovne šole in srednješolcem.

Posnetek vseh delavnic:

Kviz: Virtualni ples srčkov

Za zdravje lahko poskrbimo tudi na zabaven način. Čeprav se otroci in mladostniki, med izrednimi razmerami ne morete družiti s prijatelji, še vedno obstajajo zabavne stvari, ki jih lahko počnete skupaj na daljavo. In morali bi jih vsekakor izkoristiti, saj pogovor in virtualno druženje s prijatelji pomaga, da se počutite manj osamljeno in po drugi strani je tako lepo slišati še en glas poleg svojega, staršev ali televizorja. Katere so te zabavne stvari, bomo odkrivali skupaj.

Zaradi novoodkritega virusa je veliko ljudi bolnih. Odkrivali bomo, kaj je to in kako se zaščititi pred njim v zabavnem coronakvizu.

Raziskovalci Katedre za zdravstveno nego.

Izvajanje ONLINE 10.00-10.30 ure in 12.15-12.45 ure

Delavnica: Fizioterapija na daljavo v času izrednih razmer

V luči Covid 19 pandemije postaja fizioterapija na daljavo zaželen način zagotavljanja visokokakovostne rehabilitacije. Ne samo, da preprečuje zdravstveno tveganje za terapevta in za bolnika, temveč je koristna tudi za osebe, ki delajo, imajo družinske ali šolske obveznosti, živijo v oddaljenih predelih ter za najmlajše paciente, pri katerih se združita fizioterapija in zabava. Na tej delavnici bomo predstavili najnovejše raziskave o učinkovitosti fizioterapije na daljavo, razložili bomo prednosti in slabosti takšnega pristopa ter predstavili različne načine za zabavno in kakovostno rehabilitacijo v svojem domu.

Izvajanje ONLINE 9.00-11.00 ure in 11.15-11.45 ure

Delavnica: Priprava zdravega krožnika

Naši obroki so velikokrat preobilni in sestavljeni iz nepravilnega razmerja med makrohranili. Načrtovanje prehrane po modelu zdravega krožnika je metoda, ki je izredno preprosta in praktična za uporabo. Lahko jo uporabljamo vsak dan, kjerkoli in za vsak dnevni obrok. S pomočjo modelov živil in rok lahko ponazorimo velikost porcije, ki jih ljudje v praksi pogosto precenjujemo, s šestimi preprostimi koraki sestavljanja krožnika pa zagotovimo, da je razmerje med hranili pravilno.

Raziskovalca: dr. Tadeja Jakus, asist. Karin Novak

Izvajanje ONLINE 9.30-10.00 ure in 11.45-12.15 ure

Prikaz in izvajanje gibalnih vaj: Aktivni odmor

Aktivni odmor se popolnoma enakovredno lahko izvede online ali v manjših skupinah. Poleg izvedbe se jim poda še nekaj napotkov za doma in naj tudi spodbudijo starše k odmorom.

Izvajalec naj se do 14 dni pred izvedbo posvetuje s sodelavci o morebitni vključitvi vprašalnika, ki bo v tistem času aktualen. Predvidoma se k izpolnjevanju povabi predvsem srednja šola. Če je mogoče, izvajalec spodbudi učitelja, naj z izvajanjem aktivnih odmorov nadaljujejo tudi v praksi.

Sam aktivni odmor naj zajema 2 raztezni, 2 krepilni in 1 ravnotežno vajo.

Predlagan seznam vaj:

a) Lastovica (zaradi lažje igrive zgodbe pri mlajših)

b) Stranski most ob steni (enako)

c) Razteg zadnje lože (pri mlajših: smo utrujeni)

d) Dinamični razteg prsnih mišic/ramenskega obroča (zgodba – ptice)

e) enonožna stoja (pretvarjamo se, da smo kipi – čim bolj pri miru)

Raziskovalca: Luka Kejžar, izr.prof.dr. Klemen Širok

Izvajanje ONLINE 10.30-11.00 ure in 12.45-13.15 ure

Prikaz in izvajanje gibalnih vaj: Gibalni izziv

V okviru postaje se bodo učenci in dijaki pomerili v gibalnih izzivih, ob čemer jim bomo hkrati povedali nekaj osnovnega o človekovih sposobnostih. Temu bodo prilagojeni tudi izzivi, saj se bodo nanašali na različne gibalne sposobnosti. Izvajalec delavnice bo najprej povedal nekaj besed (na zanimiv način) o gibalnih sposobnostih človeka, njihovem pomenu in testiranju. Nato se bodo udeleženci pomerili v izzivih. Ti so naslednji:

a) Izziv vzdržljivosti v moči (udeleženci bodo izvajali zadrževanje počepa ob zidu – izvajalec sproti presodi, glede na starost in motiviranost skupine, ali izvede sonožno ali eno nožno izvedbo). Udeleženci hkrati začnejo test oz. izziv. Izvede se lahko v podskupinah – glede na to, koliko bodo velike skupine (npr. se razdeli na fante in dekleta). Izziv je enostavno izvesti doma, če bo izvedba Online. Položaj vaje, ki predstavlja izziv, je v razdelku spletne povezave. Zmagovalec je tisti, ki zdrži najdlje. Če je izvedba v živo, prejme simbolično nagrado.

b) Izziv ravnotežja: Udeleženec izvajajo t.i. ravnotežni test Štorklja (glej slike). Razlago testa prilagodi izvajalec starosti skupine (npr. prvi razred poudarek na Štroklji in igrivosti, v srednji šoli raje kaj pove več o testiranju ravnotežja). Udeleženci izvajajo test hkrati, kdor zdrži najdlje, je zmagovalec. Test se preprosto izvede tudi on-line. Če bo za udeležence lahek, ima izvajalec še dodatnega asa v rokavu – udeleženci zaprejo oči.

c) Izziv koordinacije med roko in očesom. Pri tem izzivu ni tekmovanja (ni zmagovalca). Na tabli (ali na ShareScreen) je vzorec (glej video od 1:20 naprej), ki mu vsi sledijo z gibanjem rok (detajli v videu).

Vaja pri prvem izzivu:

https://cdn1.coachmag.co.uk/sites/coachmag/files/styles/16x9_480/public/2019/07/isometric-exercise-wall-sit.jpg?itok=wbweqHuC&timestamp=1562106684

Ravnotežni test Štorklja:

https://s3.amazonaws.com/thapos/skill-execution-step/2015-8/135-stork-balance-stand2.jpg

Izziv koordinacije (glej od 1:20 naprej):

Raziskovalca: asist. Žiga Kozinc, doc. dr. Darjan Smajla asist. Sara Fabjan.

Izvajanje ONLINE 10.30-11.00 ure in 12.45-13.15 ure