dogodki za 16. oktobra, 2024

Ves dan

Predstavitev izbranih najboljših predlogov raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov programa Mladih za napredek Maribora.

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Izbrani avtorji, sodelujoči v letošnjem natečaju programa Mladih za napredek Maribora, bodo predstavili svoje raziskovalne naloge in inovacijske predloge. Program “Mladi za napredek Maribora” že od šolskega leta 1983/84 spodbuja raziskovalno delo mladih. Sprva je bil organiziran s strani Mestne občine Maribor, od leta 2007 pa poteka pod okriljem ZPM Maribor. Vsako leto v programu sodeluje več kot 300 mladih…

Tehnologije za zeleno energijo

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Pridružite se nam pri raziskovanju raznolikih tehnoloških rešitev, ki ustvarjajo čisto energijo. Spoznajte, kako delujejo in kakšne koristi prinašajo v smislu zmanjševanja onesnaževanja okolja in zmanjšanja porabe energije.  

Merjenje objektivnih odzivov ljudi na dražljaje iz okolja v navidezni resničnosti in z uporabo 3D modela človeka

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

V okviru projekta "HybridNeuro" razvijamo hibridno nevroznanost, ki združuje kortikalne in mišične informacije za motorično rehabilitacijo in oceno živčno-mišičnih motenj. Aktivnost je namenjena ozaveščanju o delovanju človeškega telesa, s posebnim poudarkom na izvorih električnega toka v človeškem telesu. Uporabili bomo 3D model človeka, ki je sestavljen iz različnih predstavitvenih nivojev, in sicer kože, mišic, živcev, notranjih organov in okostja. Vsakemu…

Kolo za proizvodnjo električne energije

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Obiskovalci bodo lahko s poganjanjem kolesa proizvajali električno energijo, ki se uporabi na pripadajočem semaforju. Električna moč in proizvedena energija bosta prikazani na TV zaslonu.

Preizkusi svoj nos in ugani, katera rastlina je to

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Vrtnica, kava, ogenj, to so le trije od približno 1 bilijona vonjev, ki jih človeški nos in možgani lahko razlikujejo med seboj, kaže nova študija. Ali bi lahko razlikovali vonje različnih rastlinskih vrst?

Manj znani živalski prebivalci v našem okolju

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Bi znali prepoznati manj znane živali, ki živijo v našem okolju? Opazili boste številne drobne in nekoliko večje živali, ki domujejo blizu naših domov, a jih morda ne poznate dovolj. Vas zanima, katere so te živali in ali bi jih prepoznali? Pridružite se nam in jih spoznajte!

Poglej v rastline

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Na delavnici bomo pokazali zanimive strukture rastlin in si ogledali listno površino izjemno blizu. Udeleženci bodo imeli priložnost opazovati fascinantne rastlinske strukture z mikroskopom in lupo ter ustvariti odtise listne površine in si jih ogledati pod mikroskopom.

Eksperimentiranje z magnetizmom

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Razstava različnih magnetnih eksperimentov vključuje: - Gausov top: magnet privlači železno žogico, ki se prenese na drugo žogico, privlačeno z drugim magnetom. - Magnetni stroj: prikazuje Curiejevo temperaturo, kjer se magnet ohlaja in ponovno namagnetira. - Prosto padanje magneta v bakreni cevi: magnet spreminja gostoto magnetnega polja, sproža inducirane tokove in ustvarja sile v cevi. - Določanje težnega pospeška s…

CNC Laserska tehnika v učilnici: Od tradicije do sodobnosti

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Koroška cesta 160, Maribor

Udeleženci, predvsem učitelji, bodo spoznali, kako lahko CNC laserska tehnika obogati tradicionalno obrt v učilnici. Razprava bo osredotočena na spodbujanje kritičnega razmišljanja, kreativnosti in raziskovalnih sposobnosti učencev s pomočjo sodobne tehnologije. Poudarek bo na povezovanju znanosti, tehnologije in umetnosti ter spodbujanju odprtega znanja in uravnotežene zastopanosti spolov.

Obarvana kemija

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Barve vplivajo na naše razpoloženje in delovanje, zato bomo prikazali kemijske eksperimente, ki bodo na videz privlačni. Raziskali bomo barve, ki se skrivajo v navidezno neprivlačnih snoveh, se lotili redoks reakcij in koordinacijske kemije ter spoznali barvno pestrost kemijskih spojin.

Topologija za vse

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Kako reševati praktične probleme na področju, ki velja za eno najtežjih in najbolj teoretičnih področij matematike?

Kaj raziskuje organizacijska znanost?

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Na dogodku ENR bomo razkrili, kaj organizacijska znanost pravzaprav zajema. Predstavili bomo raziskovalno delo fakultete za organizacijske vede, osredotočili pa se bomo na različne vidike tega področja. Naš cilj je spodbuditi radovednost, še posebej med mladimi, ki razmišljajo o svoji poklicni poti.

Digitalna moda

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Projekt DigitalFashion, financiran s strani programa ERASMUS+ Evropske komisije, predstavlja inovativne metode digitalizacije v modi. Cilj je usposabljanje študentov in strokovnjakov za uporabo ključnih tehnologij v virtualnem oblikovanju in pomerjanju personaliziranih oblačil. Udeležencem bo predstavljena platforma za 3D virtualno pomerjanje oblačil, ki temelji na treh različnih zbirkah podatkov (avatarji, tekstilije, oblačila) in prispeva k bolj čistem okolju.

Umetna inteligenca v službi ljudi

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Seznanitev z njenim vplivom in ustvarjalnostjo. Predstavitev njenih prednosti, slabosti ter možnih nevarnosti in koristi. Sledila bo delavnica, kjer boste lahko hitro ustvarili svoj model umetne inteligence, ki zmore razpoznavo slik, zvokov in več.

Podnebne spremembe in trajnostni razvoj slovenskega turizma

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Projekt ima za cilj oblikovati strateške predloge za zmanjšanje ogljičnega odtisa slovenskega turizma in prilagajanje na podnebne spremembe preko participativnega procesa, ob uporabi dejanskih podatkov in poglobljenih modelov, ki upoštevajo specifične potrebe slovenskega turizma. Na dogodku bodo predstavljeni rezultati projekta, pri čemer bo poudarek na prilagajanju turizma na podnebne spremembe.

Prilagajanje turizma na podnebne spremembe

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Nagradni kviz bo udeležencem predstavil projekt "Podnebne spremembe in trajnostni razvoj slovenskega turizma" ter poudaril njegovo pomembnost. Kviz se bo izvajal preko aplikacije Mentimeter, udeleženci pa bodo lahko sodelovali prek svojih mobilnih telefonov. Izvedli ga bomo večkrat na dan, pri čemer bodo trije najboljši tekmovalci na vsakem kvizu prejeli praktične nagrade.

Kriminalistika – Razkrivanje resnice v fizičnem in digitalnem svetu

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Udeleženci praktičnih eksperimentov bodo odkrili, kako lahko s kriminalističnimi tehnikami, v okviru participativne znanosti, ugotavljamo resnična dejstva ter razkrivamo zavajanja in laži tako v fizičnem kot digitalnem svetu. Eksperimenti bodo zajemali sledenje tako v fizičnem kot digitalnem okolju. Vsak udeleženec bo odkrival skrite sledi ter s pomočjo kriminalističnih tehnik, kritičnega razmišljanja in sodobnih IT orodij razkril resnico.

Zelena pravna transformacija

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Predstavitev plakata o pravnem okviru EU za zeleni prehod in časovnica implementacije evropske zakonodaje in kviz "Mesto posameznika v evropski perspektivi za zeleni prehod", ki bo preverjal poznavanje pravnih pravil EU za zeleni prehod in ciljev EU v prihodnjih letih, z namenom ozaveščanja o teh ciljih in vlogi posameznika pri njihovem uresničevanju.

EU kotiček: Kviz Milijonar v znanosti

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Udeleženci bodo skozi kviz v skupinah spoznavali profil raziskovalca STEAM, vključno z izobraževalnimi pogoji, kompetencami in naravo dela.

EU kotiček: Odkrij svoj STEAM talent!

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Praktična delavnica za mlade, ki skozi 5 praktičnih nalog odkrijejo svoje močne kompetence in talente. Med rotacijo med STEAM področji sledi kratek pogovor s kariernim svetovalcem o možnih poklicih in njihovem pomenu. Udeleženci odnesejo domov kartonček s spoznanji o talentih ter seznam treh zanimivih poklicev iz STEAM področja.

Približajmo astronomijo najširšemu krogu udeležencev

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Namen delavnic je približati astronomske teme najširšemu krogu udeležencev. V notranjosti Europarka bodo potekala delavnica izdelave preprostega solarigrafa, priprave, s katero lahko dlje časa beležimo spreminjanje navidezne poti Sonca po nebesni sferi. Na zgornjem parkirišču Europarka bomo v primeru jasnega vremena opazovali Sonce, v večernem času pa planet Saturn, objekte globokega neba.

EU Kotiček: EU skrbi za svoje raziskovalce. A veš kako?

Europark Pobreška cesta 18, Maribor

Informacije o Evropski uniji in programih financiranja s poudarkom na raziskovanju, izobraževanju in razvoju karier raziskovalca. Pričevanja MSCA štipendistov ITN FOODTRANET projekta iz UM Fakultete za strojništvo in Inštituta Jožef Stefan.

Lažne novice in informacijska pismenost

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Udeleženci spoznajo metode kritičnega mišljenja (s področja medijske ekologije) za razumevanje strategij produkcije lažnih novic. Naučijo se krmariti med obilico informacij v medijskem okolju in ozaveščajo svoje lastno medijsko sebstvo. Udeleženci spoznajo: 1) razliko med informacijo, napačno informacijo in dezinformacijo; 2) učinke lažnih informacij in zakaj nihče ni imun na dezinformacije; 3) nekaj praktičnih veščin in informacij, kako lažne novice…

Detektiv divjih živali: razkritje nevidnih divjih živali okoli vas

Izola, Livade Livade 6, Izola

Učencem in učiteljem bodo predstavljeni inovativni pristopi za spremljanje biotske raznovrstnosti, ki jih izvajamo s pomočjo sodobnih, genetskih metod. Te omogočajo razumevanje in raziskovanje številnih lastnosti živali (s čim se prehranjujejo, v kakšnem okolju živijo, ali so v naravi njihove populacije stabilne, v kakšni meri so odporne na bolezni, kako identificiramo celotno biotsko raznovrstnost samo v eni reakciji, idr.). Učenci…

Higiena rok – ali je res tako pomembna?

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Pogovor o pomenu higiene rok, kdaj umivamo roke, na kaj moramo biti pozorni; pokažemo, kako se umiva in razkužuje roke; pregled uspešno razkuženih rok s priročnim učnim pripomočkom za fluorescentni test pod UV-svetlobo; prikaz filma o umivanju in pomenu čistih rok.

Kaj zmore moje telo?

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Delavnica bo sestavljena iz treh različnih gibalnih izzivov in nekaj mitov o našem telesu. Sedenje v krogu: vsak učenec se usede drugemu na kolena na način, da sklene krog. V primeru, da se učenci razvrstijo primerno, bodo lahko sedeli en drugemu na kolenih in hkrati podpirali tistega pred seboj. Miselna igra s številom nog in rok na tleh. Npr. če…

Uživajmo znanost s polno žlico

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Otrokom bomo na starosti primeren način predstavili skupine beljakovinskih, maščobnih in OH-živil, pa tudi mikrohranila in njihove glavne vire v prehrani. Spoznali bodo splošen pomen omenjenih hranil za zdravje oz. predvsem dobro počutje in storilnost otrok (»Kaj je dobro za močne mišice/trdne kosti/za boj proti smrkanju/za dobro razmišljanje naših možganov?« in podobno). Ponazorili bomo pripravo uravnoteženega obroka, ki ga bodo…

Kaj se kuha v laboratoriju?

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Spreminjanje pH lahko vpliva na različne kemijske procese, zato je natančno določanje pomembno za razumevanje lastnosti snovi. Rdeče zelje vsebuje velike količine snovi, ki jih imenujemo antociani. To so vodotopna barvila, ki spremenijo barvo v različnih pH okoljih, zato ga lahko uporabimo kot naravni pH indikator. Zelje je hkrati tudi dober vir antioksidantov, predvsem vitamina C. Antioksidanti delujejo tako, da…

Rehabilitacija

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Udeleženci bodo deležni kratkega uvodnega predavanja, kjer bodo spoznali osnove uporabe kinezioloških trakov, pri čemer bodo izvedeli več o njihovi namembnosti na področju fizioterapije ter o njihovih učinkih pri raznovrstnih patologijah. Sledil bo praktičen prikaz tehnik kineziotapinga ter demonstracija pravilne aplikacije kinezioloških trakov. Udeleženci bodo imeli priložnost sodelovati v ustvarjalni delavnici, kjer bodo lahko izdelali svoje modele kinezioloških trakov ter…

Simulacije v zdravstvu – Kako rešiti življenje?

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Prikaz temeljnih postopkov oživljanja in AED s pomočjo simulacijskih lutk; obiskovalci se bodo lahko preizkusili v vlogi reševalca. Ogled kratkega izobraževalnega videoposnetka na temo temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja. Sledi delo v manjših skupinah, kjer se vsak posameznik preizkusi v pristopu k poškodovancu/oboleli osebi ter masaži srca. Udeleženci lahko spremljajo stise prsnega koša preko mobilne aplikacije. Ob izkazanem…

Gibalni izziv

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

Seznanitev z osnovnimi informacijami o človekovih sposobnostih, njihovem pomenu in testiranju. Preizkus v gibalnih izzivih: a) Izziv vzdržljivosti v moči b) Izziv ravnotežja c) Izziv koordinacije med roko in očesom

Superračunalnik za analizo hrane

Izola, Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju Polje 42, Izola

V delavnici bomo spoznali, kako možgani analizirajo in združijo informacije o hrani (iz čutil, iz prebavil in maščevja in iz spominov) v kompleksno zaznavo, flevor. Ta potem odloča, ali hrano zaužijemo, koliko je zaužijemo, ali nam je všeč. Analize naših možganov ne zna nadomestiti noben stroj, zato so preizkuševalci hrane (oljčnega olja, vina, kave) vedno ljudje.

Pop-it

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Pop-It je fidget igrača, ki je sestavljena iz silikonskega pladnja navadne žive barve z mehurčki, ki jih je mogoče prebadati, podobno ovoju z mehurčki, ki ga je mogoče obrniti in ponovno uporabiti. Na voljo so v različnih barvah, oblikah in velikostih ter celo v nosljivih oblikah. Tržijo ga kot sredstvo za lajšanje stresa, njegova priljubljenost pa je narasla spomladi 2021…

Poslovna akademija odprte skupnosti

Rektorat, Univerza v Mariboru Slomškov trg 15, Maribor

Univerza v Mariboru organizira dogodek Poslovna akademija odprte skupnosti v sodelovanju z uglednimi institucijami, kot so Štajerska gospodarska zbornica, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje ter Tovarna podjemov. Dogodek bo posvečen povezovanju raziskovalnih institucij in gospodarstva, z osrednjim poudarkom na inovacijah, podjetniških priložnostih ter prenosu znanja v prakso. Dogodek se bo odvijal v Podreccini dvorani na rektoratu Univerze v Mariboru. Prijava…

Inženirsko oblikovanje izdelkov

Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo Smetanova ulica 17, Maribor

Delavnica temelji na poglobljenem razumevanju ključnih vidikov oblikovanja izdelkov, vključno z razvojem kreativnega razmišljanja, koncipiranjem, uporabniško usmerjenim oblikovanjem ter funkcionalnostjo izdelkov. Udeleženci bodo pridobili praktične veščine za oblikovanje inženirskih izdelkov, ki združujejo estetiko in uporabnost. Z združevanjem teorije in praktičnih vaj bodo dobili celovit vpogled v proces oblikovanja izdelkov ter se naučili uskladiti funkcionalnost z estetiko. Namenjena je dijakom TŠC…

Spoznavanje statistike skozi igro – za otroke

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Na delavnici bomo uporabili igre in primere, s katerimi bodo otroci spoznali osnove statistike. Delavnica je namenjena osnovnošolcem prve trijade, ki se bodo soočali s podatkovnim krogom: postavili bodo raziskovalno vprašanje na podlagi kateri bodo zbirali podatke, bodo opisali vzorec, bodo analizirali podatke in povzemali rezultate. Namen delavnice je spodbujati radovednosti otrok do sveta okoli sebe z uporabo podatkov na…

Fantastične živali in kje jih posneti

Izola, Livade Livade 6, Izola

Učenci in učitelji iz osnovnih in srednjih šol bodo imeli priložnost sodelovati v iskanju zaklada, imenovanem "Fantastične živali in kje jih posneti", kjer se bodo otroci naučili, kako pridobivati in uporabljati podatke o opažanju prostoživečih živali. Predstavljena bo tudi mobilna aplikacija SRNA, razvita v sklopu projekta Step Change, ki je namenjena zbiranju podatkov o prostoživečih živalih. Med aktivnostmi delavnice se…

Kaj imajo skupnega trebuščki dvoživk in prstni odtisi človeka?

Izola, Livade Livade 6, Izola

Predstavili bomo način, kako lahko s pomočjo fotografij dvoživk, določimo njihovo istovetnost: po trebušnem vzorcu urhov ali pupkov lahko prepoznamo prav vsakega posameznika – tako kot s prstnimi odtisi lahko prepoznamo vsakega človeka. Včasih gre prav zlahka, saj imajo urhi zelo prepoznaven vzorec črnih in rumenih lis na trebuščku; včasih pa težje, in si moramo raziskovalci pri tem pomagati z…

EU kotiček

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria bo s stojnico, informativnim gradivom o delovanju in programih Evropske unije, svetovanjem, zabavno namizno igro EU namigi (in natisnjeno talno podlago igre za igranje igre tako, da je figurica človek) ter interaktivnim kvizom o raziskovanju v Evropski uniji sodelovala na Evropski noči raziskovalcev.

Voden ogled Arheološkega parka Simonov zaliv

Izola, Arheološki park Simonov zaliv Simonov zaliv, Izola

Zavetrje Simonovega zaliva je že pred 2000 leti privabilo bogate Rimljane, da so tam zgradili večje pristanišče, ob katerem je zrasla razkošna rimska obmorska vila. Danes so njeni ostanki na ogled v sklopu Arheološkega parka Simonov zaliv. Med sprehodom po parku bomo tako spoznali vilo in nekaj njenih značilnih prostorov, se seznanili z usodo lokacije po propadu vile ter nenazadnje…

Življenje Rimljanov skozi spoznavanje arheoloških najdb

Izola, Arheološki park Simonov zaliv Simonov zaliv, Izola

Na primeru petih različnih arheoloških najdb (oziroma njihovih replik) bomo videli, do kakšnih zaključkov o življenju v rimski dobi lahko z njihovo pomočjo pridejo arheologi. Kaj nam lahko "povedo" npr.: fragment steklene skodelice, kipec Viktorije, sigilatna čaša, opeka, stilus....?

Miti in resnice o uporabi lesa

InnoRenew CoE, Izola, Livade Livade 6a, Izola

Udeležence bomo popeljali po raziskovalnem centru in jim predstavili laboratorije ter delo raziskovalcev. Sledila bo kratka predstavitev o tokovih ogljika in ogljiku v lesu, ko podlaga za razmišljanje o lažnih predstavah in resnicah o lesu.

Etika in pasti v znanstvenem komuniciranju (predavanje za učence in dijake)

Univerzitetna knjižnica Maribor, Glazerjeva dvorana Gospejna ulica 10, Maribor

Svetovni splet nam je po eni strani olajšal dostop do informacij, po drugi strani pa nam nastavlja pasti. Predstavili vam bomo nepoštene prakse v medijih in nepoštene založniške prakse: revije, založnike, konference, metrike, ki se vse pogosteje pojavljajo v elektronskem založništvu. Skušali bomo odgovoriti na vprašanja: Kako ugotoviti, ali gre za zavajajočo prakso? Zakaj ni priporočljivo tovrstnih virov uporabljati ali…

Voden ogled Akvarija Piran

Piran, Akvarij Piran Kidričevo nabrežje 4, Piran

V Akvariju Piran se boste pobližje spoznali z edinstvenim podmorskim svetom Severnega Jadrana. V njem domuje okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so številčno najbolj zastopane ribe, okoli 60 vrst.

Miti in resnice o uporabi lesa

InnoRenew CoE, Izola, Livade Livade 6a, Izola

Udeležence bomo popeljali po raziskovalnem centru in jim predstavili laboratorije ter delo raziskovalcev. Sledila bo kratka predstavitev o tokovih ogljika in ogljiku v lesu, ko podlaga za razmišljanje o lažnih predstavah in resnicah o lesu.

Topologija za fizike

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Koroška cesta 160, Maribor

Topologija vstopa na velika vrata v fiziko. V poljudnem predavanju bomo predstavili, da lahko s topologijo predstavimo ključno obnašanje narave.

Znanstveni slam

Maribor, Minoritska cerkev, Lutkovno gledališče Maribor Vojašniški trg 2, Maribor

Kot je navada na slamu, bodo nastopajoči z zanimivimi pripovedmi o svojem raziskovalnem delu poskušali prepričati tudi laično občinstvo.

Spoznavanje statistike skozi igro – za odrasle

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Na delavnici bomo skozi različne igralne naloge, kot so metanje kock in izvajanje anket, zbirali podatke ter jih analizirali z uporabo osnovnih statističnih metod. Udeleženci bodo skozi igro spoznali osnove statistike ter pridobili osnovne veščine za analizo podatkov. Delavnica je namenjena srednješolcem in odraslim, ki bi želeli svoje razumevanje statistike izboljšati na zabaven in interaktiven način.

“Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot – oooZnanost!”- svečana podelitev nagrad nacionalnega nagradnega natečaja

Maribor, Minoritska cerkev, Lutkovno gledališče Maribor Vojašniški trg 2, Maribor

Na natečaj so bile vabljene vse starostne skupine zavodov vzgoje in izobraževanja iz cele Slovenije. Svečana podelitev nagrad po mnenju komisije najboljšim avtorjem bo potekala v okviru osrednjega dogodka Evropske noči raziskovalcev v Minoritski cerkvi.

Spoznavanje statistike skozi igro – za odrasle

Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Titov trg 5, Koper

Na delavnici bomo skozi različne igralne naloge, kot so metanje kock in izvajanje anket, zbirali podatke ter jih analizirali z uporabo osnovnih statističnih metod. Udeleženci bodo skozi igro spoznali osnove statistike ter pridobili osnovne veščine za analizo podatkov. Delavnica je namenjena srednješolcem in odraslim, ki bi želeli svoje razumevanje statistike izboljšati na zabaven in interaktiven način.

Pripovedovalski večer in meje v Mitskem parku Rodik

Rodik, Pod lisičino, Mitski park Rodik Rodik 6, Kozina

V Mitskem parku v Rodiku bodo potekali pripovedovalski večeri na prostem. Mitski park je zgleden primer sodelovanja med stroko in lokalno skupnostjo. Tu je bila raziskovalna ideja s podporo lokalne skupnosti realizirana. Njegov uspeh tiči tudi v ohranjanju dediščine pripovedovanja zgodb v živo, ki je s tem ne pustimo »zamrzniti« le v avdio-vizualnih zapisih. Zgodbe iz parka in drugod bodo…

Posledice lažne znanosti v družbi in kako lahko ukrepamo (projekcija dokumentarnega filma in okrogla miza)

Maribor, Minoritska cerkev, Lutkovno gledališče Maribor Vojašniški trg 2, Maribor

Ogled dokumentarnega filma o konkretnem primeru lažne znanosti in njegovih posledicah (20 min). Sledi sproščena debata o manipulaciji raziskovalnih podatkov in idej, ki jih s pridom izkoriščajo spletni viri in družbena omrežja, ter njenih možnih posledicah.  Dogodek organiziramo v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor. Gostje bodo red. prof. dr. Janja Hojnik iz Pravne fakultete UM in Petra Lesjak Tušek, novinarka…

Dokumentarni film »The social dilemma«

Maribor, Minoritska cerkev, Lutkovno gledališče Maribor Vojašniški trg 2, Maribor

Ogled dokumentarnega filma »The Social Dilemma« za širšo javnost. Film vključuje intervjuje ustvarjalcev družbenih omrežij ter igrane prizore, ki prikazujejo odvisnost najstnika od omrežij. Zaposleni, ki so soustvarjali Facebook, Google, Instagram, WhatsApp, Twitter in druga omrežja, izpostavljajo nepričakovan razvoj in vpliv na množice. Poleg prikaza, kako tehnološki giganti izkoriščajo našo uporabo njihovih »brezplačnih« storitev, film prikaže tudi negativne učinke na…

Resnični grižljaji in zanimive debate

Maribor, Minoritska cerkev, Lutkovno gledališče Maribor Vojašniški trg 2, Maribor

Edinstvena priložnost za raziskovanje vpliva lažnih novic in teorij zarote skozi interaktivne in zanimive vsebine. Udeleženci bodo lahko uživali v umetniško oblikovanih prigrizkih in izkoristili priložnost za neformalne pogovore o predstavljenih vsebinah, izmenjavali mnenja, izkušnje in vprašanja s strokovnjaki in drugimi obiskovalci dogodka.

Pravno obvestilo

Na vseh dogodkih projekta oooZnanost! poteka snemanje in fotografiranje z namenom promocije in poročanja o dogodku. Če vstopite na lokacijo (spletnega) dogodka, boste lahko posneti in fotografirani.  Z vstopom na to lokacijo, dajete dovoljenje organizatorjem in Evropski komisiji, da vas lahko snemajo, fotografirajo, zvočno snemajo in uporabijo vaše posnetke po lastni presoji. Obiskovalci zato ne boste uveljavljali nobene odgovornosti proti organizatorjem in Evropski komisiji v zvezi z zgoraj navedenim. V kolikor se z zgoraj navedenim ne strinjate, vljudno prosimo, da s tem seznanite organizatorje na: ern@um.si. E-sporočilu obvezno priložite visokokakovostni sken fotografije z osebnega dokumenta, da vas lahko organizator izloči iz vseh posnetkov in fotografij skupaj z navedbo, na kateri lokaciji in katerega dne bi lahko bili posneti s strani organizatorjev. Pooblaščena oseba za varstvo podatkov Univerze v Mariboru je izr. prof. dr. Miha Dvojmoč (dpo@um.si).

ČASTNA POKROVITELJICA

Uradna foto-Nataša Pirc Musar spletna_stran

Dogodki projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! (akronim: oooZnanost!) potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

KONZORCIJSKI PARTNERJI

Univerza v Mariboru
Factumevent

FINANCER

Evropska unija

SPONZORJI

SODELUJOČI DELEŽNIKI

Pravno obvestilo

Na vseh dogodkih projekta oooZnanost! poteka snemanje in fotografiranje z namenom promocije in poročanja o dogodku. Če vstopite na lokacijo (spletnega) dogodka, boste lahko posneti in fotografirani.  Z vstopom na to lokacijo, dajete dovoljenje organizatorjem in Evropski komisiji, da vas lahko snemajo, fotografirajo, zvočno snemajo in uporabijo vaše posnetke po lastni presoji. Obiskovalci zato ne boste uveljavljali nobene odgovornosti proti organizatorjem in Evropski komisiji v zvezi z zgoraj navedenim. V kolikor se z zgoraj navedenim ne strinjate, vljudno prosimo, da s tem seznanite organizatorje na: ern@um.si. E-sporočilu obvezno priložite visokokakovostni sken fotografije z osebnega dokumenta, da vas lahko organizator izloči iz vseh posnetkov in fotografij skupaj z navedbo, na kateri lokaciji in katerega dne bi lahko bili posneti s strani organizatorjev. Pooblaščena oseba za varstvo podatkov Univerze v Mariboru je izr. prof. dr. Miha Dvojmoč (dpo@um.si).

Financira Evropska unija. Za izražena stališča in mnenja odgovarja samo avtor (ali avtorji) in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za raziskave. Niti Evropska unija niti Evropska izvajalska agencija za raziskave ne moreta biti odgovorna zanje.

© 2024 Evropska noč raziskovalcev. Vse pravice pridržane. Powered by Factumevent