NAGRADNI NATEČAJ – Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot

(Maribor, 14. junij 2024) – V okviru Evropske noči raziskovalcev 2024-2025, projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! z akronimom oooZnanost!, se je pričel nagradni natečaj Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot, ki ga razpisuje Zveza prijateljev mladine Maribor. Natečaj spodbuja mlade k razmisleku, kako okrepiti zaupanje v znanost in ponuja priložnost, da poudarimo, kako znanost in znanstveniki še vedno ostajajo budni varuhi družbe. K sodelovanju so vabljeni vsi otroci v vrtcih in učenci osnovnih ter srednjih šol v Sloveniji, ki lahko svoje prispevke oddajo do vključno 18. 9. 2024. Podelitev nagrad bo potekala na dogodkih v sklopu osrednje prireditve Evropske noči raziskovalcev v letu 2024, projekta oooZnanost!, ki se bo odvijala 27. 9. 2024 v Mariboru, Kopru, Piranu, Izoli, Ajdovščini ter v mitskem parku Rodik med Hrepljem in Divačo, kjer bo predstavljenih skupno predvidenih kar 52 programskih vsebin osrednjega dogodka.

K sodelovanju v nagradnem nacionalnem natečaju “Raziskovalci – varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot” so vabljeni otroci v vrtcih, učenci osnovnih šol ter dijaki srednjih šol v Sloveniji, ki bodo razdeljeni v pet starostnih kategorij. Natečaj spodbuja udeležence k ustvarjalnemu razmišljanju o poklicu raziskovalca in o družbenem pomenu znanosti. V zadnjih letih smo namreč priča izrazitemu širjenju dezinformacij, razcvetu teorij zarot in upadu zaupanja v znanost med nekaterimi družbenimi podskupinami. Zato sta znanost in raziskovalec več kot le poklic – sta varuha znanstvenih resnic in družbe.

Avtorji lahko sodelujejo v dveh kategorijah ustvarjanja: likovni in literarni, prilagojeni vsaki starostni skupini. S svojo najljubšo tehniko lahko ponazorijo raziskovalca kot varuha resničnih dejstev v današnji dobi. Natečaj je objavljen na spletni strani Zveze prijateljev mladine Maribor.

Najboljši izdelki bodo prejeli atraktivne nagrade, šolski razred ali vrtčevski oddelek, ki bo oddal največ primernih izdelkov, pa bo nagrajen s posebno nagrado presenečenja, ki bo namenjena celotnemu razredu v šoli ali skupini otrok v vrtcu. Rok za oddajo prispevkov je 18. 9. 2024. Rezultati izbora nagrajencev bodo znani najkasneje v četrtek, 26. 9. 2024, podelitev nagrad pa bo potekala na osrednji prireditvi Evropske noči raziskovalcev v letu 2024, ki se bo odvijala na zadnji septembrski petek, 27. 9. 2024, v Mariboru.

Besedilo natečaja: Nagradni natečaj –raziskovalci varuhi resničnih dejstev v dobi lažnih novic in teorij zarot

 

»Financira Evropska unija. Za izražena stališča in mnenja odgovarja samo avtor (ali avtorji) in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za raziskave. Niti Evropska unija niti Evropska izvajalska agencija za raziskave ne moreta biti odgovorna zanje.«

ČASTNA POKROVITELJICA

Uradna foto-Nataša Pirc Musar spletna_stran

Dogodki projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! (akronim: oooZnanost!) potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

KONZORCIJSKI PARTNERJI

Univerza v Mariboru
Factumevent

FINANCER

Evropska unija

SPONZORJI

SODELUJOČI DELEŽNIKI

Pravno obvestilo

Na vseh dogodkih projekta oooZnanost! poteka snemanje in fotografiranje z namenom promocije in poročanja o dogodku. Če vstopite na lokacijo (spletnega) dogodka, boste lahko posneti in fotografirani.  Z vstopom na to lokacijo, dajete dovoljenje organizatorjem in Evropski komisiji, da vas lahko snemajo, fotografirajo, zvočno snemajo in uporabijo vaše posnetke po lastni presoji. Obiskovalci zato ne boste uveljavljali nobene odgovornosti proti organizatorjem in Evropski komisiji v zvezi z zgoraj navedenim. V kolikor se z zgoraj navedenim ne strinjate, vljudno prosimo, da s tem seznanite organizatorje na: ern@um.si. E-sporočilu obvezno priložite visokokakovostni sken fotografije z osebnega dokumenta, da vas lahko organizator izloči iz vseh posnetkov in fotografij skupaj z navedbo, na kateri lokaciji in katerega dne bi lahko bili posneti s strani organizatorjev. Pooblaščena oseba za varstvo podatkov Univerze v Mariboru je izr. prof. dr. Miha Dvojmoč (dpo@um.si).

Financira Evropska unija. Za izražena stališča in mnenja odgovarja samo avtor (ali avtorji) in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za raziskave. Niti Evropska unija niti Evropska izvajalska agencija za raziskave ne moreta biti odgovorna zanje.

© 2024 Evropska noč raziskovalcev. Vse pravice pridržane. Powered by Factumevent